niedziela, 25 maja 2014

Musli domowej roboty z miodem lawendowym i pierwsze urodzinowe prezenty + kot :)

Hej Wszystkim :)

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na zdrowe i sycące śniadanie. Dobra alternatywa dla osób, które nie przepadają za papkowatą owsianką, lub tak jak mnie - boli po niej brzuch. Osobiście jestem po nim syta przez 5h.




Składniki:

  • 4 łyżki suchych płatków owsianych górskich
  • około 150ml mleka sojowego lub krowiego (ja uwielbiam z mlekiem sojowym waniliowym lub czekoladowym)
  • garść pokruszonych migdałów
  • garść nasion dyni
  • pół garści żurawiny suszonej
  • 3 śliwki suszone
  • łyżka miodu (ja dałam lawendowy) 
  • woda - do zalania płatków owsianych

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie kroimy śliwki i wsypujemy je do osobnej miseczki. Dodajemy migdały, pestki dyni, żurawinę. Jeśli macie płynny miód, możecie także dodać go bezpośrednio do pozostałych składników (osobno podgrzewamy wtedy mleko). Natomiast gdy jest on twardy, to dodajemy go do mleka i całość podgrzewamy.
Odsączamy płatki owsiane od wody. Wsypujemy je do miseczki z resztą składników, zalewamy ciepłym mlekiem i GOTOWE :) Smacznego.


Lawendowy miód z Chorwacji (pięknie pachnie kwiatami)



Spotkałam się z Przyjaciółką, która jako pierwsza wręczyła mi (piękny) prezent z okazji urodzin ;) Ostatnio zrobiłam sobie dwie dodatkowe dziurki w uszach, więc teraz mam co nosić.







A to jest Jej Kocur, który nam towarzyszył :P



1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń