poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kasza jaglana pod truskawkową kołderką





Sposób na szybkie śniadanko lub obiad. Kaszę, która pozostała mi z poprzedniego dnia postanowiłam jakoś wykorzystać, a że nie za bardzo miałam czas i ochotę na kombinowanie obiadu, to wpadł mi do głowy taki szybki pomysł. Kasza na słodko z dżemikiem i jogurtem. Istna rozpusta.

Można do niej dodać jeszcze migdały, białą czekoladę, bakalie, czy jogurt naturalny zastąpić owocowym, a dżem truskawkowy jakimś innym/ powidłami śliwkowymi, a może Nutellą?

Polecam, bo opcji jest wiele, na co najdzie nas ochota, lub co mamy akurat pod ręką.



Składniki:

  • pół woreczka ugotowanej kaszy jaglanej wiejskiej (lub jęczmiennej)
  • 100g jogurtu naturalnego (lub owocowego)
  • 3 łyżeczki dżemu truskawkowego


dodatkowo: bakalie/pokruszone ciastka/czekolada itp.

Jeśli mamy kaszę z poprzedniego dnia, to wyciągamy ją z lodówki i nic więcej nie musimy robić. Natomiast, gdy nie mamy takiej opcji, to gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jogurt mieszamy z dżemem i polewamy nim kaszę.

I GOTOWE!!! Smacznego :) 






4 komentarze:

  1. Aaaa! Muszę się zainspirować tym "sosem" z jogurtu i dżemu, jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko inne owszem, ale kaszę zamieniam na inną:D

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej wersji kasza jaglana bardzo mi się podoba ;-)

    OdpowiedzUsuń