piątek, 21 grudnia 2012

Kolorowe choinki



Przeglądałam wiele blogów zanim wybrałam odpowiedni przepis. Jednak i tak trochę go przerobiłam. :) Choinki w środku są ZIELONE, co jest miłym zaskoczeniem dla pałaszujących pierniczki.

Polecam na prezent i na świąteczny stół, ponieważ pięknie się prezentują i tak samo dobrze smakują.

Wspomagałam się tym przepisem.










Wesołych Świąt :)



Składniki:

Na choinki:
  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 230g masła
  • 250 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • + barwnik spożywczy zielony w proszku (ilość w zależności od zaleceń na opakowaniu)


Na lukier (ilość w zależności od potrzeb):
  • Cukier puder
  • Gorąca woda


Dodatkowo:
  • Foremki różnej wielkości
  • Posypki


Choinki:

Składniki na pierniczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać i połączyć z solą, barwnikiem, przyprawą do piernika, sodą.

W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem pudrem. Kiedy składniki się połączą, dodać miód i ponownie zmiksować. Następnie dodać jajko i kolejny raz zmiksować. Do uzyskanej masy wsypać gotową mieszankę z mąki. Miksować aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Z masy stworzyć kulę, którą owijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny.

Po upływie 3 godzin, masę rozwałkowywać na stolnicy/blacie wysypanej mąką, tak by miała około 4 mm . Wykrawać kształty różnej wielkości.

Piec w zależności od wielkości w 200C. Duże kształty około 8 minut. Średnie 6 minut. Małe 4-5 minut. Do zarumienienia.


Lukier:
Cukier puder mieszamy z gorącą wodą. Wody używamy jak najmniej, by lukier był biały, lepiący i "ciężki". Najlepiej robić to etapami, po trochu, bo lukier zastyga, a dekorowanie w pośpiechu nie wychodzi najlepiej ;).


Wykonanie:
Za pomocą lukru łączymy fragmenty choinek. Lukru nakładamy dużo, tak by "wylewał" się z ciasteczek. Tworzy to fajny efekt śniegu. Na niezastygnięty lukier posypujemy posypki.

GOTOWE :) możemy cieszyć się pachnącymi choinkami. 



2 komentarze: