Przeglądałam wiele blogów zanim wybrałam odpowiedni przepis.
Jednak i tak trochę go przerobiłam. :) Choinki w środku są ZIELONE, co jest
miłym zaskoczeniem dla pałaszujących pierniczki.
Polecam na prezent i na świąteczny stół, ponieważ pięknie
się prezentują i tak samo dobrze smakują.
Wspomagałam się tym przepisem.
Wesołych Świąt :)
Składniki:
Na choinki:
- 5 szklanek mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 230g masła
- 250 ml płynnego miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- + barwnik spożywczy zielony w proszku (ilość w zależności od zaleceń na opakowaniu)
Na lukier (ilość w zależności od potrzeb):
- Cukier puder
- Gorąca woda
Dodatkowo:
- Foremki różnej wielkości
- Posypki
Choinki:
Składniki na pierniczki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę przesiać i połączyć z solą, barwnikiem, przyprawą do
piernika, sodą.
W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem pudrem. Kiedy
składniki się połączą, dodać miód i ponownie zmiksować. Następnie dodać jajko i
kolejny raz zmiksować. Do uzyskanej masy wsypać gotową mieszankę z mąki.
Miksować aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Z masy stworzyć kulę, którą owijamy w folię i chłodzimy w
lodówce minimum 3 godziny.
Po upływie 3 godzin, masę rozwałkowywać na stolnicy/blacie
wysypanej mąką, tak by miała około 4 mm . Wykrawać kształty różnej wielkości.
Piec w zależności od wielkości w 200C. Duże kształty około 8
minut. Średnie 6 minut. Małe 4-5 minut. Do zarumienienia.
Lukier:
Cukier puder mieszamy z gorącą wodą. Wody używamy jak
najmniej, by lukier był biały, lepiący i "ciężki". Najlepiej robić to
etapami, po trochu, bo lukier zastyga, a dekorowanie w pośpiechu nie wychodzi
najlepiej ;).
Wykonanie:
Za pomocą lukru łączymy fragmenty choinek. Lukru nakładamy
dużo, tak by "wylewał" się z ciasteczek. Tworzy to fajny efekt
śniegu. Na niezastygnięty lukier posypujemy posypki.
GOTOWE :) możemy cieszyć się pachnącymi choinkami.
piękne choineczki :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wyglądają! Super pomysł:)
OdpowiedzUsuń