wtorek, 21 sierpnia 2012

Czekoladowy warkocz z truskawkową nutą


Plecionka z nutellą i dżemem truskawkowym


Pierwszy raz zrobiłam ciasto na drożdżach (oczywiście oprócz spodu do pizzy) i powiem szczerze, że przepis jest tak prosty i przyjemny, że będę go używała jeszcze w innych zestawieniach np. jako bułeczki.

Plecionka wyszła pyszna, miękka, puszysta, nie za słodka, po prostu idealna. Można ją zrobić z samą nutellą, albo dżemem. Niestety ten krem orzechowy jest dosyć drogi, więc polecam do woli kombinować i podmieniać składniki nadzienia.

Ciasto przy wałkowaniu nie klei się, nie trzeba dodawać mąki, więc kuchnia pozostaje czysta i jest bardzo mało do sprzątania. J

P.S. Przepraszam, za jakość podpowiedzi (rysunek w paint’cie).




Składniki:

Na ciasto:
  • 10 - 11g suchych drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • Łyżeczka soli
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka ( + jeszcze jedno do posmarowania)
  • 120g (miękkiego!!!) masła
  • + cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)


Nadzienie:
  • Nutella
  • Dżem truskawkowy 


W misce wymieszać  mąkę, sól, cukier oraz suche drożdże. Następnie (do gotowej mieszanki) wbić jaja, dodać jogurt oraz (miękkie!) masło. Wyrobić ciasto. Używałam do tego miksera, ustawionego na najniższych obrotach, a gdy ciasto stało się za ciężkie dla maszyny, wtedy dalej wyrabiałam ręcznie. Uformować kulę, przykryć ścierką i odstawić na 50 minut.

Następnie rozwałkować ciasto na długi prostokąt (ciasta wychodzi dużo, więc podzieliłam go na dwa mniejsze prostokąty, czyli po prostu przekroiłam już po przygotowaniu z nadzieniem, lecz łatwiej by było od samego początku rozdzielić ciasto na dwie części). Środek rozwałkowanego ciasta wysmarować nutellą, a później na nią umieścić dżem. Po obu stronach przecinamy boki ciasta w pionowe paseczki (patrz ZDJĘCIE), które nakładamy na siebie pod skosem.

Tak przygotowaną plecionkę przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na 30 min.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Smarujemy plecionkę rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez 25-30 minut.





Po upieczeniu prószyć cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. mmm, jakie pyszne nadzienie *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. "Miszcz pejnta":) Robisz chęci na te smakołyki! Pięknie Ci wyszło, jeszcze piękniej pewnie smakowało...mmmm:)

    OdpowiedzUsuń