Plecionka z nutellą i dżemem
truskawkowym
Pierwszy raz zrobiłam ciasto na
drożdżach (oczywiście oprócz spodu do pizzy) i powiem szczerze, że przepis jest
tak prosty i przyjemny, że będę go używała jeszcze w innych zestawieniach np.
jako bułeczki.
Plecionka wyszła pyszna, miękka,
puszysta, nie za słodka, po prostu idealna. Można ją zrobić z samą nutellą,
albo dżemem. Niestety ten krem orzechowy jest dosyć drogi, więc polecam do woli
kombinować i podmieniać składniki nadzienia.
Ciasto przy wałkowaniu nie klei
się, nie trzeba dodawać mąki, więc kuchnia pozostaje czysta i jest bardzo mało
do sprzątania. J
P.S. Przepraszam, za jakość podpowiedzi
(rysunek w paint’cie).
Składniki:
Na ciasto:
- 10 - 11g suchych drożdży
- 4 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- Łyżeczka soli
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 jajka ( + jeszcze jedno do posmarowania)
- 120g (miękkiego!!!) masła
- + cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
Nadzienie:
- Nutella
- Dżem truskawkowy
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier oraz suche drożdże. Następnie
(do gotowej mieszanki) wbić jaja, dodać jogurt oraz (miękkie!) masło. Wyrobić
ciasto. Używałam do tego miksera, ustawionego na najniższych obrotach, a gdy
ciasto stało się za ciężkie dla maszyny, wtedy dalej wyrabiałam ręcznie.
Uformować kulę, przykryć ścierką i odstawić na 50 minut.
Następnie rozwałkować ciasto na
długi prostokąt (ciasta wychodzi dużo, więc podzieliłam go na dwa mniejsze
prostokąty, czyli po prostu przekroiłam już po przygotowaniu z nadzieniem, lecz
łatwiej by było od samego początku rozdzielić ciasto na dwie części). Środek
rozwałkowanego ciasta wysmarować nutellą, a później na nią umieścić dżem. Po
obu stronach przecinamy boki ciasta w pionowe paseczki (patrz ZDJĘCIE), które
nakładamy na siebie pod skosem.
Tak przygotowaną plecionkę
przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze na 30 min.
Nagrzewamy piekarnik do 180
stopni.
Smarujemy plecionkę rozbełtanym
jajkiem i pieczemy przez 25-30 minut.
Po upieczeniu prószyć cukrem pudrem.
mmm, jakie pyszne nadzienie *.*
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)pozdrawiam
Usuń"Miszcz pejnta":) Robisz chęci na te smakołyki! Pięknie Ci wyszło, jeszcze piękniej pewnie smakowało...mmmm:)
OdpowiedzUsuńpyszne :) dziękuję :*
Usuń